SpäťÚvodINFORMÁCIE - KOMENTÁRE › Nová vízia? Ďalšie manažérske fleky rozdelené

Nová vízia? Ďalšie manažérske fleky rozdelené

17.december 2018 / redakcia - komentár

Nižšie kurzívou uvedený text sme si našli v e-mailoch. Slová generálneho riaditeľa k údajne novej organizačnej štruktúre, platnej od 1.marca 2019. Prečítali sme si to? O čom sú tie slová?

Po posadení na najvyššie stoličky začali najvyšší manažéri rozdeľovať ďalšie fleky. A 'výbery' sa budú posúvať ďalej a ďalej... Nižšie a nižšie... Až vyberú aj tie stovky ľudí, čo vyhodia von z firmy...

Vraj z organizačných dôvodov. Blbosť. Dôvod na vyhadzovanie tých desiatok potrebných ľudí je úplne iný. Bezbrehé šetrenie na všetkých frontoch, nech to stojí, čo to stojí. Vytvorenie akože novej organizačnej štruktúry odôvodnené tzv. víziou, o ktorej nevie nikto nič a je skôr trápnym alibi pre všetko, čo sa za takéto zmeny dá skryť.

Prekukneme konečne túto úbohú kamufláž??


Text uverejňujeme v plnom znení z e-mailu. Upravené je zalomenie textu. Za ním nasleduje redakčný text.



Najprv spomínaný text z e-mailu:

Ahoj a pekný deň,
pred niekoľkými týždňami sme spoločne s vedením našich firiem predstavili novú organizačnú štruktúru. Vďaka nej naplníme našu novú víziu, ktorá nám pomôže k dlhodobému rastu: Jeden tím pre zákazníka.

V ostatných týždňoch sme pracovali na štruktúre o jednu úroveň nižšie. Je výsledkom spoločnej diskusie a dnes je už aj schválená, preto ju môžeme zverejniť. V prílohe nájdete prezentáciu s jednotlivými rolami a kandidátov na jednotlivé pozície. V nasledujúcich týždňoch budeme ďalej pracovať na stanovení biznis priorít a oblastí a na definícii ďalších úrovní našej štruktúry.

Nová organizačná štruktúra bude účinná od 1.3.2019. Do tej doby platí všetko ako doteraz.

Tak ako pri každej reorganizácii, aj v tomto prípade dôjde k personálnym zmenám. Väčšina manažérov pokračuje vo svojich súčasných pozíciách, niektorí ale svoje pozície zmenia, niektorí budú povýšení a niektorí sa rozhodli zo spoločnosti odísť. Ďakujem všetkým za profesionálny prístup, najmä tým, ktorí našu spoločnosť opúšťajú. V nasledujúcich týždňoch a mesiacoch budú aj naďalej plne zapojení a pomôžu podporiť plynulý prechod na novú organizáciu.

Ďakujem aj vám všetkým, že na tejto transformácii pracujeme spoločne. Je to dôležitá cesta a je dôležité, ísť po nej správne. Samotný proces je rovnako významný, ako dosiahnutie finálneho stavu. Naším cieľom je zapojiť čo najviac manažérov a kolegov. Tak aby sme vyladili všetky detaily a odpovedali na všetky kľúčové otázky.

Posúvame sa dopredu tak rýchlo, ako je to len možné. Z rozhovorov s vami viem, že ste zvedaví a niekedy tiež neistí v tom, ako zmeny ovplyvnia vašu každodennú prácu. Rád by som vás vyzval, aby ste diskutovali so svojimi nadriadenými, ktorí vám vysvetlia všetko dôležité.

Chceme 'stavať na tom, čo sme doteraz dokázali' s cieľom o RE-CONNECT: znovu sa napojiť. Na zákazníka, na spoločnosť, na seba navzájom.

Vydávame sa na cestu k firme, v ktorej strede bude stáť zákazník. Nie je jednoduchá a nebude to hneď. Spolieham na vás!

Prajem pekný deň!

José


Ahoj a pekný deň, pán generálny riaditeľ,

dovoľte aj nám, zamestnancom, odborárom, zopár necenzúrovaných slov, ktoré vo veľkej miere odzrkadľujú dnešné pocity ľudí, také od srdca. Áno, pocity tých ľudí, ktorí si - podľa názoru najvyšších manažérov firmy či akcionára, ktorého zastupujete - nezaslúžia poriadnu mzdu ani poďakovanie pri prepustení z tejto firmy po dlhých rokoch práce a pomaly ani euro zo zisku, ktorý svojou prácou firme vytvorili. Tých, ktorí - na rozdiel od Vás, čo ste tu pár mesiacov - tejto firme venovali častokrát celý svoj pracovný i osobný život, či kus svojho zdravia.

Predstavili ste novú organizačnú štruktúru?
Prepáčte, nepredstavili ste zatiaľ nič a už vôbec nie organizačnú štruktúru tejto firmy. Predstavili ste len 52-člennú staronovú zostavu ľudí, najvyšších manažérov, ktorá má vraj túto firmu zachrániť, novo naštartovať a rozbehnúť. Hoci nikto nikomu zatiaľ nevysvetlil ako a prečo. A už vôbec nikto netuší, kam sa táto firma - pri tej blbej nálade a nespokojnosti, ktorá začína panovať nielen v podpalubí, ale na všetkých palubách našej spoločnej lode - áno, aj na tých horných - vôbec má pohnúť...

Podľa Vašich slov na jednom z manažérskych mítingov spred mesiaca, keď ste predstavovali svoju tzv. víziu, je na tom táto firma veľmi dobre. Tak jej česká, ako aj slovenská časť. Lebo ako inak chápať slová o zdravej kondícii, výborných výsledkoch, raste, ziskoch, kvalitnej sieti, technologickom líderstve na trhu, špičkových službách, budovaní nových optických sietí, investovaní a ďalšom budúcom raste?? Vraj máme len jeden problém - to je dokonca jediná vec, s ktorou sme nespokojní. Tým problémom sú naši zákazníci. Nevieme ich uspokojiť, vnímajú nás horšie ako našu konkurenciu hodnotia ich zákazníci a otázkou je, či cítia, že sú v dobrých rukách, venujeme sa im, počúvame ich, dôverujú nám?

Ale vraj ste na to našli liek, cestu, záchranu. Všetci budeme tvoriť - jeden tím pre zákazníka!!! Toto nás vráti späť na správnu cestu, toto nám vydláždi cestu k nemu a zabezpečí trvalý rast. A celé to nazveme víziou, to znie dobre. A sme za vodou...

Takže vďaka tejto novej štruktúre naplníme novú víziu? Škoda, že tak k nej, ako aj k tzv. vízii nemali čo povedať tí, ku ktorým sa obraciate, tie stovky ľudí, ktorí vraj majú tvoriť jeden tím, tak stotožnený s niečím, o čom nemajú ani páru. Napokon, nielen tí. Netušia o nej nič (ak je teda vôbec o čom tušiť) ani desiatky manažérov, ktorí ju vraj už pomaly formujú a napĺňajú predstavami. O najnižších vedúcich, na ktorých sa vraj máme s dôverou obrátiť, ak sa chceme dačo dozvedieť, ani nehovoriac.

Ďakujete nám všetkým, že na tejto transformácii pracujeme spoločne? Kto, prosím Vás, na nej pracuje? My, ľudia? Pýtal som sa aj mnohých nižších manažérov, nepracuje na nej nikto, veď ani netušia, na čom by to mali pracovať. Skôr naopak, nesúhlasia s niektorými doterajšími nápadmi, len ich nedokázali ovplyvniť.  Napokon, väčšine sa nemení na ich práci vôbec nič.

Viete, čo ste nám vlastne poslali? Rozdelenie škatuliek s tvárami, pre nás často absolútne neznámych ľudí, s nič nehovoriacimi skratkami, za ktorými si nevieme predstaviť nič, snáď len v prípade, ak nám je tá tvár či meno v krabičke povedomé. Lebo nielenže obsah tých krabičiek nie je ničím naplnený, tie názvy škatuliek pošlete obyčajným ľuďom tu dole v anglickom jazyku, ešte ste nestihli ani len preložiť to 'nové' názvoslovie a už všetci vieme, že toto je naša záchrana? Vy ste tam hore ešte nedokázali ani prijateľne vysvetliť dôvody údajných zmien, vyhadzovania z firmy a šetrenia na všetky strany a už ďakujete ľuďom za ich spoluprácu? Pri čom? Pri tvorbe toho anglického názvoslovia? Alebo za to, že budú čušať, keď im nedáte ani auro mzdy navyše či vyhodíte ich bez odstupného? Nie, nebudú. 

Tak už bežia rozhovory s nami? A s kým, nože...? Nepoznám jediného človeka spomedzi bežných ľudí, ktorým bola táto správa smerovaná, žeby mal s Vami alebo svojimi manažérmi rozhovor o týchto zmenách. Že sú ľudia neistí a zvedaví? Tak aspoň niečo pravdivé sme tam našli. Ľudia v tejto firme sú už neistí zo všetkého, čo tu niekto dotiahne ako vec, ktorá ide túto firmu a ľudí raz a opäť zachraňovať. V časoch, keď žneme úspechy a matke do Nemecka posielame každoročne desiatky miliónov zisku...!!

Re-connect? Na tomto máme stavať našu budúcnosť? My sa ideme vydať na cestu späť k firme, ktorej stredom bude zákazník? A nie je? A nebol? Ak nie je, kto to zapríčinil? Stovky či tisíce ľudí, ktorí poslúchajú príkazy svojich nadriadených a počúvajú roky a každodenne o prozákazníckom prístupe našej firmy? Alebo desiatky či stovky tých, ktorí práve za toto nesú najväčšiu zodpovednosť a z ktorých väčšina bola na tú cestu späť vybraná znova? Vy dokonca sľubujete, že tá cesta návratu bude cesta neľahká a dlhá!! A spoliehate na nás? Takže sme dokonca za jej úspech či neúspech zodpovední??

Že toto celé prebieha na pozadí v čase, keď sa rozbieha vyjednávanie kolektívnej zmluvy, kde ste vo svojom návrhu okresali všetko, čo sa okresať dalo, v atmosfére aká tu v histórii firmy nepanovala, už len dokresľuje skutočnú realitu, kde sa táto firma ocitla... Otázkou je, koho zásluhou...

17.12.2018 - DL

ANKETOVÉ OTÁZKY

Počet návštev 3895640
Počet loginov 127946