SpäťÚvodINFORMÁCIE - KOMENTÁRE › Stretnutie a spolupráca s českými odborármi

Stretnutie a spolupráca s českými odborármi

26.február 2020 / redakcia

Na úvod nezaškodí trocha faktov a spomienok z histórie. Spoločnej bývalej i spoločnej novšej. Firemnej i odborárskej...

A potom jedna krátka aktuálna správa...  



Z histórie ...

Spolupráca s českými odborármi v telekomunikačnom sektore funguje od nepamäti. Ani po vzniku dvoch samostatných republík a ani po rozdelení federálneho zväzu v r.1993 spolupráca s Českým odborovým zväzom pracovníkov pôšt, telekomunikácií a novinových služieb nikdy nebola prerušená. Odborársko-firemný svet sa za dlhé roky v princípe nezmenil a identické problémy so zamestnávateľom sme nikdy nemuseli hľadať. Prichádzali samé. Len partneri na druhej strane sa menili...

Slovak Telekom sa v r.2001 stal dcérou Deutsche Telekomu a spolu s ním prešla pod spoločné krídla aj jeho vtedajšia stopercentná dcéra EuroTel Slovensko, neskôr T-Mobile Slovensko. Na českej strane bývalý štátny podnik SPT Telekom/EuroTel CZ sa po predaji v 2006-om zmenil na O2-Telefónicu, neskôr sa premenoval na Telefónicu, po odkúpení českou finančnou skupinou PPF v r.2013 na O2 Czech Republic. A potom sa firma rozdelila ešte raz - infraštruktúru prebrala nová spoločnosť CETIN a samotné O2 má na starosti poskytovanie služieb. Navyše, v r.2006 prišlo O2 aj na slovenský mobilný trh ako priama konkurenčná spoločnosť O2 Telefónica Slovensko.

No a čo dnešný český T-Mobile, naši kolegovia? Ten s pôvodným českým telekomom nemal nič dočinenia. Až do roku 2002 to bol - pamätníci možno spomínajú - najväčší český mobilný operátor RadioMobil so značkou Paegas.


... a zo súčasnosti

Dnes sme spolu. Všetci zastrešení 100%-ým vlastníctvom našej matky, Deutsche Telekomom. Dokonca, prostredníctvom projektu ELAN, ktorý skrsol v ktorejsi nemeckej hlave, máme spoločnú už aj organizačnú štruktúru a nadriadených. Nižších aj tých najvyšších... A aj iné veci.

Len odbory v Slovak Telekome a T-mobile CZ doteraz spolu nefungovali...

Odborová organizácia v českom T-mobile existuje dlho. Teda, bez irónie, úprimne povedané, skôr prežívala ako žila. S odchodom predchádzajúceho vedenia odborov sa roboty s chuťou chopilo zopár nadšencov, ktorí začali budovať niečo nové takmer na zelenej lúke. A, klobúk dole, aj sa im to vlani v priebehu pár mesiacov podarilo. Je pravdou, že jedným zo spúšťačov bola blbá nálada, ktorú vyvolal zamestnávateľ a čiastočne pomohli aj naše, slovenské kroky či úspechy, dokonca možno už len existencia a bohatá história toho, čo sa nám podarilo, predovšetkým v kolektívnej zmluve dosiahnuť. A tak vlani, krátko po uzavretí našej kolektívnej zmluvy, sa rady českých odborárov výrazne zväčšili.

S českým kolegom, šéfom tamojších odborov v T-Mobile, Janom Lédlom, sme v kontakte už dlhšie. Písomnom i telefonickom. Ale nikdy nebola príležitosť stretnúť sa. Tú sme našli teraz, keď sme pred pár dňami našli nielen príležitosť na stretnutie, ale možno aj silný dôvod naň.

20.2.2020 sme sa o druhej poobede spoločne s predsedom nášho partnerského zväzu Milanom Brlejom stretli v Trenčíne. Pôvodne to malo byť 20-minútové posedenie na šálke kávy, oficiálne osobné zoznámenie sa a nejaké to info o novinkách. Napokon z toho bola vyše dvojhodinová debata o najnovších problémoch vo firmách. Spomenuli sme históriu, možnosti, témy z európskej zamestnaneckej rady, existujúce zákony v oboch republikách, najhoršie kauzy či aroganciu moci, podmienky možnej spolupráce v budúcnosti a všeličo iné.


Výsledok?

Dohodli sme komunikáciu, ktorou si jednak budeme oznamovať novinky, spoločné problémy a možno aj postupy, ak to bude nutné. Najviac sme sa venovali kolektívnemu vyjednávaniu. Honzovi sme objasnili ako funguje proces kolektívneho vyjednávania u nás a kam sme sa tohto roku v dvoch kolách dostali. Informovali sme ho o krokoch, ktoré plánujeme urobiť, ak sa ani v treťom kole nepohneme z miesta. No a vypočuli sme si, čo plánuje firma predovšetkým v oblasti miezd v Čechách. Hoci tam sa vraj vyjednávanie zastavilo ešte skôr ako sa rozbehlo...

Nebudeme na tomto mieste písať o konkrétnych krokoch, ktoré sme spolu prebrali. Veríme však, že naše tretie kolo vyjednávania napovie viac a uvidíme, s akými návrhmi na spoločnú dohodu príde firma. Podľa toho bude reagovať naša, slovenská strana a určite to bude mať vplyv aj na postup na strane českej.

Bolo zároveň dohodnuté vzájomné zdieľanie informácií, či už z našej web-stránky českou stranou alebo z českej záložky OOZ Roztyly na Workplace našou stranou.

Pre naše možné budúce spoločné kroky to bolo príjemné, podnetné a veríme, že pre obe strany a všetkých našich zamestnancov aj prospešné stretnutie.

27.2.2020 - DL

ANKETOVÉ OTÁZKY

Počet návštev 3928625
Počet loginov 128349